Hopeakuvastin-levy

Hopeakuvastin-levylle on taltioitu kymmenen Toivo Kärjen aiemmin levyttämätöntä laulua – Savonlinna-kuoron sekä eri puolilta Suomea kotoisin olevista kuudesta ammattimuusikosta koostuva TangoMaestro Orchestran esittäminä. Levyn laulusolistit ovat kotoisin eri puolilta Suomea – TangoMaestrot 2018 Merja Uimonen (Jalasjärvi) ja Timo Uusikylä (Turku) sekä TangoMaestrot 2019 Päivi Hökkä (Jyväskylä) ja Pertti Alho (Jämsä).

Savonlinna-kuoro esittää levyllä viisi laulua ja niistä neljä TangoMaestro Orchestran kanssa. TangoMaestrot laulavat levyllä niin ikään viisi laulua – niistä neljä tangoa. Levylle on taltioitu Kärjen lauluja 1940-luvulta aina 1980-luvulle. Kärki sävelsi erityisesti 1970–80-luvuilla myös kuoromusiikkia eri kuoromuodoille, mikä on jäänyt säveltäjän tuotannosta vähemmän tunnetuksi.

Toivo Kärjen nuorin lapsi, suomalaisen kevyen musiikin – erityisesti jazzin asiantuntija Kalervo Kärki on verrannut TangoMaestro Orchestran musisointia parhaiden 1940- ja 1950-lukujen tanssiorkestereiden soitantaan. Hän on kirjoittanut tämän levyn kansivihkosen kappaleselosteet. Musiikin sovituksesta vastaa Matti Makkonen ja äänitteen on julkaissut Makkosen savonlinnalainen Nova Records Oy. Äänite on julkaistu sekä CD- että vinyyliformaatissa. TangoMaestrot ja TangoMaestro Orchestran muusikot ovat aiemmin julkaisseet suomalaisia tangoja sisältävän TangoMaestro Vol. 1 -albumin (2017) ja Aavistus joulun -albumin (2020).

TangoMaestro -tangolaulukilpailun järjestävä TangoSawo ry tekee suomalaista kulttuurihistoriaa vaalimalla suomalaisen tangon asiaa. Vuodesta 2016 lähtien järjestetty TangoMaestro -tangolaulukilpailu on otettu kilpailijoiden keskuudessa erittäin hyvin vastaan. Sadat ammattilaiset ja pitkään laulua harrastaneet laulajat ovat vuosittain löytäneet kilpailun ympäri Suomen. TangoMaestro -tangolaulukilpailun tehtävänä on vaalia, kehittää ja viedä eteenpäin aitoa tangon laulamista ja tyylinmukaista tulkintaa. Koko kilpailun tehtävä perustuu puhtaasti ja ainoastaan musiikilliseen osaamiseen. Tangolaulukilpailun taiteellisena johtajana toimii laulunopettaja-muusikko Matti Taskinen. Kilpailun finaalin orkesteria, akustista TangoMaestro Orchestraa johtaa sellisti ja kapellimestari Matti Makkonen, jonka sovitusten ja soitannan ihanteina ovat 1940–70-lukujen Suomi-tangon kulta-ajan tango-orkestereiden ainutlaatuiset tulkinnat. tangomaestro.org , tangosawo.com

Savonlinna-kuoro on haasteelliseen musiikkiin keskittyvä ja korkeaan laatuun pyrkivä sekakuoro, jonka ohjelmisto kattaa niin orkesterisäestyksellisiä teoksia kuin myös eri aikakausien keskeistä a cappella -ohjelmistoa viihdemusiikkiakaan unohtamatta. Kuoro perustettiin v. 1969 Savonlinnan Oopperakuoroksi, nykyisellä nimellään kuoro on toiminut vuodesta 1992. Savonlinna-kuoron johtajana on toiminut vuoden 2017 alusta muusikko Matti Makkonen. Viime vuosina Savonlinna-kuoro on ollut mukana useissa laajoissa yhteistuotannoissa (mm. Mozartin Requiem, Saint-Saënsin Jouluoratorio, Savonlinnasalin vappukonsertit, I. Kuusiston Aino Ackté ja O. Merikannon Elinan surma -oopperat), jotka on toteutettu mm. ESMO ry:n sekä Savonlinnan Teatterin, Savonlinna Big Bandin ja Savonlinnan Orkesterin kanssa. Vuoden 2018 pääteos oli pitkäaikaisen kuoronjohtajan Olli Tuunasen Savonlinna-kuorolle säveltämän ja omistaman Missa a cappella -kuoroteoksen kantaesitys, mikä samalla aloitti Savonlinna-kuoron 50-vuotisjuhlallisuudet. Vuonna 2019 Savonlinna-kuoro julkaisi yhdessä baritoni Esa Ruuttusen ja Cello Spirituals -yhtyeen kanssa Kaipaus -albumin, jolle on taltioitu Jaakko Löytyn lauluja.

www.savonlinnakuoro.fi